Túravitorlázás

Vitorlástúrák Görögországban

A 2019-es év legnagyobb eseménye képpen Kapitányunk Karesz vásárolt egy vitorlást, ami mérete folytán alkalmas arra, hogy a korábbihoz hasonló túrákat szervezzünk vele!


A hajó Görögországban van, 2020-as vitorlázásainkat ide tervezzük. Görögország sok mindenben különbözik a korábban megszokott horvátországi túráink helyszíneitől.A görög partokon sokkal (de tényleg sokkal) kevesebb a marina, és sokkal több a nyugodt és ingyenes horgonyzóhely. A naponta megtett távok esetenként jóval nagyobbak,a korábban megszokotthoz képest, sőt adott esetben komolyabb hullámzással is számolnunk kell. Cserébe nincs bóra, télen is melegebb a víz, és bizony sokkal olcsóbbak a kikötődíjak.A tenger valahogy nagyobbnak és ősibbnek tűnik errefelé, gyakori vendégeink az álcserepes teknősök, néha még akár mediterrán barátfókát is láthatunk.A görög emberek is mások, ezt majd meglátjátok.

Alapesetben 5-en, esetleg 6-an férünk el kényelmesen a hajón. A korábbiakhoz hasonlóan főzni, mosogatni, korlátozottan még zuhanyozni is tudunk rajta,de igyekszünk a túrák során többször kikötőkben, marinákban aludni, de emellett természetesen a horgonyon töltött csillagos éjszakák sem maradhatnak el továbbra sem.
…és most következzenek a részletek, a hajóról, a kikötőről és a jövő évi terveinkről:

Az Amel hajógyár La Rochelle-ben, Franciaországban található, 1965-ben Henry Amel alapította. A többi francia hajógyártóhoz képest ma is kicsi üzemnek számít.Mr. Amel üzemében a tökéletes “blue-water cruiser” (hosszú, nyílt tengeri utak megtétele alkalmas túravitorlás) megteremtésére törekedett. És ezalatt nem a tágas belsőtérre,kényelmes zuhanyra és a kokpitban elhelyezett pohártartókra kell gondolni. Az 54 lábas modellnek is pont akkora a zuhanyzója, mint a 41-esnek – kicsi.Azért kicsi, hogy nyílt tengeren, dülöngélő hajón is lehessen benne zuhanyozni. Mr. Amel saját gyárát 1984-ben a munkásoknak adományozta. Hogy miért?Úgy gondolta, hogy ezáltal még jobb, tökéletesebb hajókat fog tudni gyártani.

Vitorlás újságokban ritkán lehet Amel hirdetést látni. Az Amel hajógyár nem szponzorál hatalmas versenyeket.Kitűnő minőségük és tulajdonságaik mégis világszerte ismerté tették ezeket a hajókat, amelyek használtan is könnyedén új gazdára lelnek.

Mr. Amelnek konkrét elképzelései voltak arról, milyen egy tökéletes “blue-water cruiser”:

 • A fedélzet és a hajótest egy darabból készül, a gyártás során egy egységként laminálják, és ezáltal a hajótest szuper-erős.Nincsenek fedélzetet a héjjal összekötő csavarok, nincsenek szigetelési, beázási problémák.A hajótest olyan erős, hogy a gyárban 3 fedélzetre szerelt kampóval emelgetik és mozgatják a már kész hajót,és a gyári leírás szerint daruzásnál a vízből is ki lehet a hajót a 3 rögzítési ponttal emelni.

 • A hajóhosszhoz képest -különösen a mai, nyaralásra tervezett hajókhoz képest- keskeny a hajótest.Ezáltal jelentősen nő a hajó iránytartása, kellemesebben viselkedik komolyabb hullámzásban is,a belső tér viszont a hajóhosszhoz viszonyítva kisebb.

 • A víztartály a hajó tőkesúlyába van beépítve, olyan módon, hogy egy esetleges fenéksérülésnél dupla fenékként funkcionáljon és a hajóba ne juthasson be a víz.

 • Az Euros utáni modelleken az orrkabin ajtaja vízmentesen lezárható. Ha egy frontális ütközésnél megsérül a hajótest, akkor ezáltal megakadályozható a hajó elsüllyedése.A hátsó kabinrész hasonlóan vízmentesen lezárható.

 • A kormánylapátot teljes hosszában szkeg védi, ami olyan erõsre van építve, hogy önmagában elbírja a hajó teljes súlyát. Maga a kormánylapát acélból készül.A kormánytengely duplán van csapágyazva, a csapágyaknál különösen erős a héj.

 • A csavartengely kihajtás mélyen a vízvonal alatt van, és körkörösen védett. A védelem ára a hajtás hatékonyságának csökkenése.

 • A hajóba épített motor a hasonló hajókhoz képest túlméretezett.

 • A hajó középkokpitos, ezáltal jobban védve van a becsapódó hullámoktól. A kokpit alatt csak a motor található, amelyhez egy nagyméretű ajtó kinyitása után 100%-ban hozzá lehet férni. A kokpit annyira alacsony és ezáltal védett, hogy nem is a hajón, hanem a hajó belsejében van.

 • A kabinbejáratot félig befedi a kemény fröccsvédő.

 • A veretek a hajótestre kívülről vannak ráerősítve. Állapotuk emiatt folyamatosan nyomon követhető. Nincs beázási probléma, nincs túl nagy esély korrózióra.

 • A korlát teljes hosszában merev, rozsdamentes acélcsőből van elkészítve. Nincs megnyúló drótkötél, és a billegő hajón sokkal nagyobb biztonságot ad a fix korlátot megfogni,mint egy vékony drótkötelet.

 • A navigációs asztal a hajótest oldala felé néz, ezáltal a navigátor nem a menetirányba, hanem arra merőlegesen ül, közelebb a hajó tömegközéppontjához, ahol kisebb,jobban elviselhető a hajó mozgása. Az asztal közvetlenül a kabinlejáratnál található. Csak egy lépés, hogy a navigátor kidugja a fejét a lejáraton és körbepillantson.

 • Minden ágynál merev, kivehető lee-betét van kialakítva, ami megakadályozza, hogy pihenés közben leguruljunk az ágyról.Más hajókon általában egy ponyvával oldják meg ezt a problémát, de aki már próbálta a ponyvát és a kemény tartófalat is az tudja, micsoda különbség van a kettő között.

 • A mosdó a hajó hossztengelyében, illetve annak közelében található, így menet közben mindkét oldalra dőlve használható.

Az Amel Kirk

Az Amel hajógyár az 1971 és 1980 között 276 példányt gyártott a Kirk névre keresztelt hajótípusból, közülük a 214-es sorozatszámú, 1977-ben épült példány a miénk.A hajót első tulajdonosa Daal névre keresztelte, amit nem változtattunk meg.

Az egyárbocos, topriges, szlup vitorlázatú hajó alapadatai a következők:

A hajóban egy kétágyas orrkabin, egy kétágyas hátsó kabin, egy szalon és egy kis fürdő-helyiség található. A szalonban szükség esetén 3 fő számára alakítható ki fekhely.

A kikötő

Hajónk a Messolonghi marinában áll. A marina a Korintoszi-öböl nyugati bejáratánál, annak északi partján található.Ideális kiindulópont a Jón-tenger nagyobb szigeteihez (Lefkada, Lefkas, Zakynthos, Korfu), vagy az Albán és Dél-olasz kikötőkbe vezető túrákhoz.A kikötőből délre indulva a ritkásan lakott Peloponészoszi-félsziget partjait, Korintoszi-csatornán átkelve az Égei-tenger szigeteit is megcélozhatjuk.

Messolonghi lakosainak száma 34000 körül van, idegenforgalma mediterrán mértékkel nézve csekély, más szóval elkerülik a máshol már megszokott nyaralóhordák.1824-ben itt lelte halálát Byron. A városban néhány múzeum és park, illetve számos strand található, érdekes látnivaló az ősidők óta használt hatalmas sólepárló üzem.

 

A kikötőt övező lagúna Európa természetvédelmi szempontból egyik legfontosabb vizes élőhelye, Natura 2000 terület, illetve a Ramsari-konvencióban is szerepel.A lagúnában az álcserepes teknősök (Caretta caretta) költőhelyei, parti madár élő- és fészkelőhelyek található.

Megközelítés

Kikötőnk Budapestről a legegyszerűbben repülővel, valamelyik fapados légitársasággal érhető el, Athénon keresztül.Athénből napi 8-10 buszjárat indul Messolonghiba, az utazás időtartama 2,5-3 óra.

Túrák árai:

Egyhetes túrák: 1400 EUR/hét/hajó/2-5fő
Hosszú hétvégék: 200 EUR/nap/hajó/2-5 fő